O Oroza exportará a PonteVana

Unha delegación da Slow Food Araba coñeceu a horta do centro e o sistema de compostaxe
La delegación, junto al profesor Fernández Guerra y la secretaria de Slow Food Compostela, Rocío García, en la huerta del Carlos Oroza. DAVID FREIRE
photo_camera A delegación, xunto ao profesor Fernández Guerra e a secretaria de Slow Food Compostela, Rocío García, na horta do Carlos Oroza. DAVID FREIRE

"Somos o altofalante de quenes o están facendo ben". Alberto López de Ipiña, presidente de Slow Food Araba, encabezou a delegación vasca que este venres recalou no CIFP Carlos Oroza para coñecer de primeira man dúas dos seus proxectos estrela: a horta escolar e ecolóxica e a PonteVan, así como colaboración co sistema de compostaxe do Plan Revitaliza. A foodtruck, un sistema que pretenden exportar, serviu para que elaborasen uns petiscos con produtos propios de quilómetro cero que, en moitos casos, foron recuperados por produtores locais tras anos no abandono, como a carne de euskaltxerri (literalmente porco vasco).

A visita enmárcase nunhas xornadas de intercambio cultural e gastronómico entre Galicia e Euskadi que se desenvolveron durante os últimos días entre o Carlos Oroza e a escola de hostalería de Gamarra (Vitoria-Gasteiz).

Slow Food, que tamén ten representación en Compostela (o venres estivo en Pontevedra a súa secretaria, Rocío García Carregal), é unha asociación que promociona os produtos locais de calidade e apoia aos produtores respectuosos co medio ambiente desde o ano 2005. En España ten uns 2.000 socios.

Grazas a ese irmandamento, explicou Lopez de Ipiña, "van empezar a facer aquí menús alaveses e en Vitoria-Gasteiz menús galegos". A foodtruck, furgoneta que dá comidas, "pode ser un tema interesante para compartir, non soamente coa escola, senón tamén con Slow Food, para darlle máis vida ás nosas actividades". Saben, polas explicacións do profesor do Oroza Ricardo Fernández Guerra, que é "un investimento potente e non a utilizan todos os días. Nós si que poderiamos, para facer presentacións de produtos de Euskadi". Tanto o Goberno vasco coa Deputación de Álava "ofrecéronse a que veñamos ver a experiencia, comuniquémoslla, e seguramente o vaiamos a pór en marcha". 

Pontevedra é unha máis das paradas de Slow Food Araba, "non só en España senón en toda Europa", para mellorar o seu traballo. Ademais de probar in situ a funcionalidade da PonteVan, a delegación tamén percorreu a famosa Horta Oroza.

DAVID Carlos Oroza: a asociación Slow Food Araba visita a horta ecoloxica... (confirmo hora)., venres, 14 may · 17:00–18:00

Euskalterri, albóndigas de Terreña, ensalada de Martina ou os cucuruchos de Idiazábal formaron parte do menú de petiscos

UNHA FILOSOFÍA. Hortas ecolóxicas tamén teñen na súa terra, pero "isto está moi bonito. Alá hai moitos anos que as teñen en colexios de Primaria, pero en escolas de hostalería están a empezar agora e unir o horto coa cociña e pechar o círculo parécenos moi importante para a filosofía de Slow Food": 

En Pontevedra quedaron "encantados", tanto "coas instalacións" do centro educativo, que percorreron con Fernández Guerra guiando a visita, como coa horta. Destaca "a filosofía de achegar aos alumnos á terra, aos produtos, que saiban o que van levar á cociña. Iso é o que queremos transmitir desde Slow Food en todas as provincias de España. Todas as experiencias que vexamos e das que aprendamos queremos copialas ben". 

Tras o percorrido, os alaveses realizaron unha presentación de produtos da súa terra, regados con viños típicos como o chacolí ou o da Rioxa alavesa e produtos da Arca do gusto, un catálogo internacional operativo desde 1996 de alimentos e ingredientes en perigo de extinción, creado e amparado polo movemento Slow Food, cuxo obxectivo é preservar o patrimonio gastronómico da Humanidade. Ademais do citado euskalterri, servíronse albóndigas de Terreña, chupito de espárragos de orbiso, ou tomates deshidratados con queixo de Izoria.

DAVID Carlos Oroza: a asociación Slow Food Araba visita a horta ecoloxica... (confirmo hora)., venres, 14 may · 17:00–18:00

Comentarios