Os 'pais' de Dükela abren en Pontevedra "a primeira bocatería marroquí do norte de España"

Chámase Marroquillos e transformou un antigo after próximo a Santa Clara nun lugar gourmet
Ilham El Gad en la fachada del local. JAVIER CERVERA-MERCADILLO
photo_camera Ilham El Gad na fachada do local. JAVIER CERVERA-MERCADILLO

Foron os primeiros de toda Galicia en abrir un restaurante especializado na cociña de Marrocos e agora están a piques de marcar un novo fito na Pontevedra en marcha a primeira bocatería marroquí do noroeste de España. 

Ilham El Gad Essafi e Rafa Darrosa, fundadores do restaurante Dükela, inaugurarán este mércores Marroquillos, un novo establecemento hostaleiro que se atopa a un paso de Santa Clara (no número 3 da rúa Álvaro Cunqueiro) e que pretende ampliar a oferta de comida urbana cuns "señores bocadillos gourmet" inspirados no norte de África. 

A idea xurdiu o ano pasado durante unha viaxe a Marrocos, tras catar os típicos bocadillos do lugar. Rafa viuno claro enseguida e, sabendo como se manexa a súa muller na cociña, propúxolle montar un negocio similar na capital das Rías Baixas: "A xente ten que probar isto", pensou o empresario.

Ilham tamén viu futuro naquela ilusión, e do mesmo xeito que fixo con Dükela, afanouse desde o minuto un para que o proxecto sorprenda non só ao padal, senón tamén á vista. O local, que ocupa dúas plantas, está decorado con pezas artesanais importadas desde Marrocos e foi obxecto dunha reforma integral que transformou un antigo after nun sitio deluxe.

O negocio resolve, ademais, un dos hándicaps da empresa matriz e é a dificultade para enviar a domicilio as especialidades árabes. "En Dükela fannos moitos pedidos para levar a casa. Se xa probaches o tayín, igual non pasa nada, pero se é a túa primeira vez non é bonito que che chegue a casa apelmazado nun táper.  En cambio, os bocadillos son máis fáciles de distribuír", explica o promotor. "Ademais, tamén se poden comer aquí", apostila Ilham no interior do local.

Orixes e expansión

O negocio suporá unha importante expansión de Dükela, un dos restaurantes mellor valorados do elenco hostaleiro de Pontevedra e que comezou a súa andaina hai cinco anos na rúa Figueroa.

Ilham, natural de Marrocos, aterrou en Galicia fai máis de tres décadas, pero foi en 2019 cando decidiu montar a súa propia firma de hostalería. Segundo explica, na súa terra natal incúlcase «desde moi pequenos» o cociñado de pratos tradicionais e cada vez que replicaba aquí estas receitas non só recibía ovacións, senón tamén invitacións a emprender por este camiño. "Amigos e familiares dicíanme que estaba moi rico e que tiña que ofrecelo ao público", indica. 

Os ánimos empezaron a debuxar o proxecto e a súa experiencia no mundo laboral terminou por dar o último empuxón. "Estaba cansada de esforzarme noutros campos de traballo e ver que non se compensaba, así que decidín traballar para min mesma", precisa. 

Dükela rende homenaxe a unha rexión de Marrocos que leva ese mesmo nome e que é coñecida por ser a súa agricultura e gandería, unha especie de Rías Baixas no norte do continente africano. "á xente cando lle dis que es de alí saben que unha terra con moi boa materia prima. De feito, se saben que vas ir a esa zona, é común que che pidan que lles traias calquera cousa: froita ou verdura, porque todo ten moito sabor", explica Ilham, cuxa nai é natural é desa rexión. 

A carta

Marroquillos inicia agora unha nova división do negocio con strong<> a contratación de polo menos dous traballadores e nun establecemento elixido non tanto polo posible tirón de Santa Clara, senón polo prezo do aluguer e a posibilidade de obter licenza con máis celeridade que na zona vella, onde tardaron tres anos en conseguir luz verde. 

Segundo avanza a promotora, unha das grandes características da carta será o seu "sabor, que non ten nada que ver cun bocadillo convencional". As especias son buque insignia destes emparedados, "a materia prima é de alta calidade" e os sabores afumados abundan nos ingredientes carta. "Non é un bocadillo calquera", conclúe Ilham. 
 

Comentarios