lunes. 14.06.2021 |
El tiempo
lunes. 14.06.2021
El tiempo

Un parque de Bonaval en Pontevedra

Vista de Santa Clara desde lo alto de uno de los edificios de barcelos. RAFA FARIÑA (ARCHIVO)
Vista de Santa Clara desde o alto dun dos edificios de Barcelos. RAFA FARIÑA (ARQUIVO)
Historiadores e arquitectos valoran positivamente a adquisición e avogan pola creación dun espazo público, aberto á cidadanía, que conserve o espírito do convento

Como o parque de Santo Domingo de Bonaval de Santiago de Compostela, recuperado para a cidadanía na leira do convento do mesmo nome, Santa Clara converterase nun amplo espazo verde anexo á praza de Barcelos, que chega ata a propia rúa de Santa Clara, abarcando a mazá entre a rúa Perfecto Feijóo e a praza de José Martí. Arquitectos e historiadores apostan por conservar o espírito do mosteiro, as súas características e disposición, como se fixo en Compostela con Bonaval.

"Se se fan as cousas ben, esta adquisición vai supoñer unha gran oportunidade para a cidade de Pontevedra", conta o presidente do Colexio Oficial de Arquitectos de Galicia en Pontevedra (COAG), Anselmo Villanueva. Para el, é fundamental que o Concello lance un concurso de ideas para intervir no conxunto e que o proxecto de apertura póñase en mans de profesionais da arquitectura. "O problema é que en Pontevedra están facendo arquitectura os políticos, e pensamos que esta é unha obra coa suficiente envergadura como para sacala a concurso en lugar de encargala a dedo", explica Villanueva. No mesmo sentido, sinala que o COAG se pon a disposición do Concello para brindar o seu apoio e axuda na creación do proxecto para a apertura do conxunto á cidadanía.

Xosé Fortes: "Cando foi construído, Santa Clara estaba extramuros, agora non ten sentido que permaneza illado no medio da cidade"

Tamén o arquitecto César Portela celebra a adquisición. "Está claro que as zonas verdes de Santa Clara teñen que ter un uso público, aberto á cidadanía, porque ademais está nunha situación fantástica, ao lado da antiga praza da feira", conta. Portela insiste na necesidade de que se manteñan os trazos que diferencian o lugar como un convento, respectando o horto e os xardíns tal e como están. "Hai que tratalo con coidado porque o conxunto do convento ten unha configuración moi rica, non debe perderse a tipoloxía do edificio e a súa contorna", explica.

MURO. Pero, ¿como se conserva o muro exterior á vez que se abren os xardíns ao público? Segundo Anselmo Villanueva, o muro perimetral non ten por que supor un obstáculo. "Entendo que se pode manter abrindo accesos en diferentes puntos do muro, penso que Patrimonio daría os permisos necesarios para facelo. Un muro non é necesariamente un elemento que separe, Bonaval ten muros e é un parque marabilloso", conta o presidente do COAG en Pontevedra.

César Portela: "O conxunto do convento ten unha configuración moi rica, non debe perderse a tipoloxía do edificio e a contorna"

Para o historiador Xosé Fortes, o ideal tamén sería poder abrir accesos no muro que bordea o extremo Norte da Praza de Barcelos. "Os xardíns de Santa Clara dobran a superficie que ocupa o campo da feira e é un espazo no centro da cidade que supón unha excelente adquisición para incorporar ás zonas verdes da cidade", explica.

O historiador recorda que, aínda que agora o cenobio sitúese no centro da cidade, cando foi construído situábase nos arredores, que é a localización habitual deste tipo de inmobles. "Os conventos adoitaban construírse en espazos máis rurais, nun inicio Santa Clara estaba extramuros, xa que a muralla pasaba pola rúa Pai Amoedo. Non ten sentido que agora permaneza esa illa deshabitada no centro da cidade, o normal é abrila respectando a estrutura do muro", explica.

Sobre o uso dos edificios, prefire non facer apostas, aínda que indica que "edificios para o museo xa hai moitos, non son partidario de converter a cidade nun museo, sen quitarlle valor, penso que Santa Clara ten que ser un espazo para a cidadanía, sobre todo no que se refire ás zonas verdes, iso téñoo claro", conta.

Un parque de Bonaval en Pontevedra
comentarios
ç