¿Poderase saír en fin de ano?

Algúns pubs da cidade xa han comezando a vender entradas pero a maioría móstranse escépticos polo posible cambio de restricións
El empresario Julio Barral mostrando las entradas para fin de año del Pub Patrimonio. JAVIER CERVERA-MERCADILLO
photo_camera O empresario Julio Barral amosa as entradas para fin de ano do Pub Patrimonio. JAVIER CERVERA-MERCADILLO

Fin de ano é sen dúbida a noite da festa por excelencia. O día no que todo o mundo ten ganas de saír para recibir o novo ano ao grande: bailando, gozando e compartindo unha gran noite cos amigos.

Con todo, o covid impediu recibir o 2021 deste xeito e, hai moitas preguntas sobre se ocorrerá o mesmo co 2022. De momento, a Administración autonómica aínda non se pronunciou sobre as restricións das próximas semanas pero, mentres as ganas de festa van in crescendo, o certo é que paralelamente ocorre o mesmo cos casos de coronavirus.

As opinións entre os hostaleiros son dispares. Mentres uns cren que si que se poderá saír este fin de ano, outros se mostran moi escépticos. "Eu confío en que si que haxa fin de ano porque a hostalería non ten a culpa e creo que si que vai haber festa. Senón pódese facer, nós podemos pechar, pero a xente non se vai a encerrar e farana nas súas casas, entón despois o contaxio será masivo. Nos pubs e discotecas a xente está controlada, nas casas non", afirma Rafael Rúa, do Lelé de Noite.

Pola contra, César Sánchez, propietario do Pub Ceo e do Chester, pensa que "non imos chegar a fin de ano, tal e como están a subir os casos, eu son pesimista".

E aínda que ninguén teña aínda a resposta a se se poderá saír de festa en fin de ano, o lecer nocturno empeza a prepararse polo que poida pasar. As opcións son variadas, desde entradas con barra libre, pasando por aqueles que reservan un local, ata outros que deciden abrir os seus establecementos "como un venres normal".

Varra libre


Algúns locais da cidade optaron por empezar a vender entradas con barra libre. é o caso do Lelé de Noite, que cobra 30 euros pola entrada anticipada e 35 en despacho de billetes, "e inclúen tres copas e unha botella de champaña, ademais do cotillón. De momento teño apalabradas sobre 107 entradas e xa vendín unhas 250", explica Rafael Rúa.

O mesmo ocorre no Ítaca Copas e no Artik Club, onde o seu dono, Javier Mori, asegura que "vendéronse todas as entradas en 20 minutos" e os prezos ían desde os 12 euros, cunha copa, ata os 36, con seis.

Pola súa banda, no local Patrimonio a intención era facer o mesmo, de feito, puxéronse á venda algunhas entradas a un prezo de 50 euros, pero se parou todo, porque a xente reservara e non foron a buscalas, porque teñen medo e están moi remisos e con moita incerteza sobre o que pode pasar", explica o dono, Xullo Barral, que tamén é propietario do Aranda, do Fetiche e do Bangkok, locais nos que de momento "non sabemos aínda que imos facer". O que ten claro este empresario é que "se me pechan este mes arruínome definitivamente. Se hai máis restricións, estamos mortos».

Orde de chegada


Aínda que todo pode cambiar de aquí a fin de ano, algúns pubs e discotecas decantáronse pola opción de abrir "como un venres normal", é dicir, por orde de chegada ata completar aforamento.

"Imos traballar o mesmo formato que ata agora, coa entrada un pouco máis cara e logo as consumicións o mesmo prezo que o resto do ano", confirma Iván Parada, do Pub Bazaar.

O mesmo fará Dani Lorenzo A Pomada. "En principio vou facer apertura normal, non quero arriscarme a facer unha festa e que despois non se poida celebrar. Tiven moitas ofertas de xente que me quería alugar o local pero creo que o máis razoable é abrir como un fin de semana normal, porque hai moita incerteza de como van ser as cousas".

Reservados


Outra opción que barallan moitos hostaleiros é reservar os seus establecementos en fin de ano. Iso fará, sempre que a covid permítallo, Marcos Rivas, nos seus locais O Pequeno e O Pequeno Exotic, aínda que "un deles é un bar e só podería abrir ata a 01.30 horas, e, sen dúbida, para iso xa non abro".

O que non ten claro Rivas é que fará na Sala Karma, onde esperará a ver que restricións imponse para decidir que facer na noite de fin de ano. "A idea é cobrar un pouco máis en Karma e o resto de locais alugalos para reservados".

undefinedRafael Lúa de Lelé de noite

"A xente non se vai a encerrar e farán festa nas súas casas. En pubs e discotecas a xente está controlada, nas casas non"

undefinedIván Parada, de Bazaar

"Imos traballar o mesmo formato que ata agora, coa entreda un pouco máis cara e as consumicións co mesmo prezo de sempre"

undefinedMarcos Rivas, de Sala Karma, O Pequeno e O Pequeno Exótic

"A idea é cobrar un pouco máis en Karma e o resto de locais alugalos para reservados"

undefinedXullo Barral, de Patrimonio, Fetiche, Aranda e Bangkok

"Se me pechan este mes arruínome definitivamente. Se hai máis restricións estamos mortos"

O fin das rutas locais
Atrás quedou a época na que os locais da cidade uníanse para pór á venda as famosas ‘rutas de fin de ano'. Entradas que servían para acceder a varios establecementos ao longo da noite. Agora os pubs apostan polas entradas invidividuales, algo que se entende por mor de dous motivos.

Por unha banda, o covid, xa que as rutas "xeran bastante descontrol e desorde". Pero sen dúbida, doutra banda está tamén a relación entre os hostaleiros. "As rutas perdéronse porque entre os locais non hai a conexión que tería que haber, cada un tira polo seu, parece que estamos á guerra entre nós no canto de estar a nos axudar", explica Iván Parada.

O mesmo pensa Javier Mori, que afirma que "xa non hai tantas rutas porque agora cada un intenta sacarse as castañas do lume".

 

Comentarios