Un 'tortillón' de 50 ovos

El cocinero, Javier Moldes, con su tortilla gigante. BEATRIZ CÍSCAR
photo_camera O cociñeiro, Javier Moldes, coa súa tortilla xigante. BEATRIZ CÍSCAR

¿Imaxínanse o tamaño dunha tortilla de 50 ovos? Non necesitan facelo, poden descubrilo cos seus propios ollos se se achegan ao Bar Arumes de Pontevedra, no número 79 de rúa Joaquín Costa. E é que na súa variada carta de produtos tradicionais e autóctonos -recollidos da súa propia horta e invernadoiros- destaca, por encima de todo, a tortilla de patacas. En Arumes pódense atopar desde as receitas máis simples deste típico prato español, ata as máis innovadoras, como a tortilla paisana, a rechea de xamón e queixo, ou ata con pementos de Padrón. Toda unha variedade para probar e saborear.

Poucas cousas hai mellores que unha tortilla de patacas recentemente feita, salvo que, ademais, sexa de tamaño xigante. Isto debeu pensar Javier Moldes Durán, cociñeiro do Bar Arumes, onde, desde hai unhas semanas, preparan un sorprendente ‘tortillón' de máis de 50 ovos. "A idea xurdiu cando atopamos unha tixola de tamaño xigante en Portugal. Chamounos moito a atención e atrevémonos a comprala. Cando chegamos a Pontevedra parámonos a pensar que uso poderiamos darlle e decidimos impresionar aos nosos clientes con algo espectacular: a tortilla máis grande que visen nunca", relatou Javier. 

O proceso empezou aos poucos. "Primeiro probamos cunha tortilla de 36 ovos e esperamos a ver a reacción da clientela. Foi un éxito. Os comensais pedíannola incluso para levar. A partir de aí fomos subindo aos poucos. 38, 44, 46 e finalmente 50". Javier confesa que se frearon neste número porque é o tope máximo que permite a súa tixola. Con todo, non ten pensado pararse definitivamente aí. "Queremos superarnos e facela aínda máis impresionante. Aspiramos a conseguir unha tortilla de 100 ovos". A súa misión agora é atopar unha tixola que lle permitan alcanzar devandito obxectivo. "O certo é que xa estivemos a buscar e non as hai de tanta capacidade no mercado, pero descubrimos que en Portugal as fan a medida e por encargo. Non dubidaremos en pedir unha", explicou. 

"Aspiramos a conseguir unha tortilla de 100 ovos"

A acollida do público a esta iniciativa "foi brutal", pero non calquera ten o adestramento necesario para lanzarse a elaborar unha tortilla así. "Costa moito facela", confesa Javier, "fai falta moito tempo de práctica". O cociñeiro leva xa unha traxectoria de 17 anos dedicándose á gastronomía, o que lle permite ter un dominio case absoluto na "arte" das tortillas. "Moitos clientes veñen pedirme o truco. Dinme que a eles unha de seis ovos queda seca ou que non lles calla e que algún segredo debo de ter para que, ademais de facela tan grande, quédeme ben cociñada", contou Javier. E é que elaborar unha tortilla de máis de 10 quilos pode supor toda unha mañá en cociña. "Empezamos a elaborala á primeira hora. É un proceso lento, e hai que pór, sobre todo, moita atención ao punto de sal. Todo o demais é como unha tortilla normal. O segredo está na paciencia en cociña, para que quede ben callada, e no chorriño de leite que engado aos ovos para conseguir máis jugosidad", revelou o cociñeiro. 

Javier Moldes ofrece todos os fins de semana esta espectacular tortilla á súa clientela. "Facémola os sábados para pór de petisco con calquera bebida, pero tamén a servimos como tapa segundo a demanda", indicou. E confesa que nunca tiveron problema para acabala. "Os nosos comensais veñen, vena, e enseguida pídennos unha ración. Ata algún se queixa de que ten problemas para terminala". Aínda que a tortilla non está dispoñible na carta como un prato máis, é posible encargala para calquera comida ou cea e, ademais, pódese pedir a domicilio. 

O Arumes é o único bar de Pontevedra que ofrece este ambicioso prato. Unha iniciativa que se ve premiada, agora, pola boa acollida que tivo entre os comensais máis fieis, e os curiosos que se achegan a probala. "Os nenos piden fotografarse coa tortilla e os maiores non poden
resistirse a catala, explicou ilusionado Javier. E é que a orixinalidade e o bo facer vólvense elementos fundamentais na reactivación de calquera negocio, sobre todo, agora que as consecuencias económicas derrubadas da pandemia cebáronse cos locais de hostalería e de restauración. "É moi satisfactorio ver que aos teus clientes gústalles o que fas, que che agradecen o teu traballo e que valoran a creatividade deste tipo de iniciativas. O meu obxectivo é facerlles gozar, cada día, coa miña comida", explicou. De momento, Javier non ten planeado lanzarse a realizar ningún outro prato XXL, pero, unha vez consiga chegar á tortilla de 100 ovos, non descarta probar "con outra elaboración xigante".

Comentarios