Volven ao ruedo as vodas con máis de cen invitados ao banquete de celebración

O aforamento máximo depende da capacidade do local de celebración e do nivel de restricións no municipio 
Un hostelero muestra un medidor de CO2. JAVIER CERVERA-MERCADILLO
photo_camera Un hostaleiro mostra un medidor de CO2. JAVIER CERVERA-MERCADILLO

Logo dun ano coas celebracións xustas, as vodas reactívanse. O volume de cerimonias aínda non alcanza o nivel prepandemia, pero algunhas empresas do sector xa deron o pistoletazo de saída á tempada e varias xa teñen a axenda practicamente completa ata ben entrado o outono.

Os ocos fóronse enchendo con novas reservas, así como con todos enlácelos que se tiveron que ir pospondo por mor da pandemia e o rosario de restricións que foron aprobando as autoridades sanitarias.

O Mono con Sombrero, firma especializada na organización deste tipo de eventos, comezará a campaña o vindeiro sábado e case non se deterá "ata finais de outubro". A maioría dos seus clientes "son de fóra, pero manteñen un vínculo con Galicia" e máis dun tivo que pospor a cita ata catro veces por mor da covid.

Rubén Paz, un dos integrantes da compañía, explica que "o ano pasado só puidemos facer tres vodas", o que fixo que moitas se pospoñan a este verán. Varios enlaces superan o centenar de invitados, aínda que os máis numerosos, de 250 ou 300 persoas, foron pospostos ata setembro co ánimo de sortear as restricións de aforamento vixentes. ¿Cales son? Segundo fontes consultadas na Consellería de Sanidade, o límite de cen persoas en exteriores e de 50 en interiores desapareceu e agora mesmo as normas que rexen neste tipo de eventos son as mesmas que na hostalaría. Deste xeito, os aforamentos dependerán da capacidade dos lugares de celebración e do nivel de limitacións vixentes en cada concello.

En Pontevedra, por exemplo, que está en nivel medio-baixo (o mínimo) poderase ocupar o 75% das terrazas e o 50% dos espazos interiores cunha máxima común para todos os casos. Ao aire libre os grupos deben ser sempre de seis persoas e en interiores de catro. Ademais, o establecemento debe dispor de autorización "de hostalaría". "Se o enlace se celebra nunha casa privada, só poderían ser seis persoas no exterior e catro no interior", indican as fontes consultadas.

Nun concello con nivel alto de restricións só permítese a celebración ao aire libre e cun máximo de seis persoas por mesa 

ALTERNATIVAS. A situación levou ás empresas do sector a traballar sempre con alternativas, por se o lugar de celebración elixido está nun concello que ao chegar o día d está afectado por algún tipo de restrición. O nivel alto obriga directamente a celebrar o enlace ao aire libre, o que case obriga a recorrer a carpas. "En Galicia xa estamos afeitos ter un plan b por iso do mal do tempo, pero agora é ineludible. Hai que traballar si ou si con plans b", sinala Rubén Paz.

A responsable dun coñecido pazo de Moraña asegura que a pandemia provocou a anulación de moitas "reservas" e que isto provocou algo insólito, como é que "en xuño queden dúas datas libres". No seu caso afirma que o número de comensais si se viu reducido e que agora adoita quedar por baixo do centenar de invitados, cando as súas instalacións teñen capacidade para 200. Pola contra, outras fontes do sector afirman que os banquetes con máis de cen comensais xa se están celebrando (noutros lugares) e que este mesmo fin de semana haberá algún enlace deste tipo na contorna de Pontevedra. Ademais, aprecian unha reactivación nos outros dous grandes eventos sociais: "bautizos e comuñóns", nos que se aplican as mesmas normas.

Comentarios