Ana gaña o 'MasterChef' da pandemia tras unha primeira final a tres

"Os soños cúmprense", dixo a gañadora ao obter o título, que comporta a publicación do seu libro, un máster no Basque Culinary Center e 100.000 euros en metálico
Ana tras ganar MasterChef 8. RTVE
photo_camera Ana tras gañar MasterChef 8. RTVE

Ana Iglesias, a "risueña e discreta" empresaria madrileña de 24 anos, gañou esta madrugada MasterChef 8 cun menú de homenaxe á orixe arxentina da súa familia que despediu unha edición marcada pola pandemia, que obrigou a suspender a gravación do programa e a confinar aos concursantes.

"Os soños cúmprense", dixo a gañadora ao obter o título, que comporta a publicación do seu libro, un máster no Basque Culinary Center e 100.000 euros en metálico.

En segundo lugar clasificouse Andy García, avogado madrileño de 26 anos que se gañou os apelativos de estratego e "pollito", cun menú baseado na súa evolución no programa, e en terceiro posto Iván Mariñas, adestrador coruñés de 38 anos, o "contestón" e "caballito gañador" do xuíz Pepe Rodríguez, que elaborou un menú moi galego.

Este em <>MasterChef 8 comezou como unha entrega especial batendo marca con 18 aspirantes, pero ninguén vaticinaba que ía selo aínda máis polo estado de alarma decretado ante a Covid-19, que levou a suspensión da gravación e manter aos aspirantes confinados nunha casa e separados das súas familias, parellas e amigos.

"Fixeches un menú intelixente, conseguiches trenzar a cociña e a ourivaría dunha forma impecable"

Pero tamén por un éxito de audiencia que se viu ensombrecido polas críticas a unha deriva máis cara ao espectáculo que á gastronomía coa elección de concursantes (como Saray, transexual xitana que se atreveu a servir ao xurado unha perdiz sen desplumar) ou a promoción de enfrontamentos ("galos" e "pollitos") ou de relacións amorosas (a finalistas Lúa e Alberto).

Nunha edición na que deixou pegada a veterana Juana pola súa humildade e dominio da cociña tradicional -como invitada na final anunciou que publicará un libro de cociña "económica e de aproveitamento"- Ana impúxose na primeira final a tres dos oito anos do concurso, cun menú que evocaba as súas dúas paixóns: a cociña e a xoiería.

Comezou cun aperitivo en dúas secuencias composto por ostra aderezada con graxa, perla da súa auga e aire de champaña, e consomé de xamón con aire de melón; continuou cun pichón con pasta wanton, cremoso dos seus interiores e puré de cereixas, do que Joan Roca, do triestrellado O Celler de Can Roca (Xirona), dixo que era "un prato tres estrelas Michelin", e pechou cun alfajor deconstruido en homenaxe á orixe arxentina da súa familia.

"Fixeches un menú intelixente, conseguiches trenzar a cociña e a ourivaría dunha forma impecable, e tes un valor importante vinculado á cociña que é a xenerosidade", dixo Roca, invitado como xuíz a esta gran final, na que o xurado do programa destacou a "humildade" e "progresión" da gañadora.

A xa habitual verborrea de Luna exasperou ao chef, aos seus compañeiros (seguro que tamén a máis dun espectador) e ao xurado

á marxe de enfrontamentos e protagonismos, Ana -quen logrou a chaquetilla clasificatoria a semana pasada- impúxose a Iván, a quen o xurado sempre lle reprochou o seu carácter "contestón" ante as críticas, e a Andy, que terminou o concurso coa decisión de cambiar a toga pola chaquetilla para abrir o seu propio restaurante en Madrid "para unha clientela exclusiva", o que non lle despegou do adxectivo de pretencioso que Jordi Cruz colgoulle desde os inicios. Esta final comezou cunha dura proba: seguir no cociñado ao cociñeiro máis laureado en fala hispana, o guipuscoano Martín Berasategui (doce estrelas Michelin), para elaborar un dos seus clásicos, a ensalada de tuétanos de verdura crúa, bogavante, con esferificación de piparra e crema de leituga de caserío, espuma de hinojo e vinagreta de allo asado.

A xa habitual verborrea de Luna exasperou ao chef, aos seus compañeiros (seguro que tamén a máis dun espectador) e ao xurado, que a ameazou con sacala da proba, mentres Andy conseguía seguir con menos dificultade o cociñado de Berasategui e, a pesar do seu maior crítico, Jordi Cruz, levou a ansiada primeira chaquetilla da noite.

A segunda proba arrincou cargada de emotividade xa que se desenvolveu no Bohío (Illescas, Toledo), cuxos fogóns levaban catro meses apagados pola pandemia, tal como recordou o seu cociñeiro e propietario, o xuíz Rodríguez Rei, quen recentemente o reformou para modernizar o seu aspecto.

Sorprendeu aos aspirantes co seu menú, combinación da tradición e vangarda que caracterizan unha cociña que, lamentablemente, non coñecían os concursantes que o debían replicar, quen lle atribuían unha proposta moito máis clásica.

Iván, o favorito de Pepe Rodríguez e que xa que logo 'xogaba en casa', gañou a ansiada praza para a gran final coas súas réplicas do gazpacho de oliva

Os comensais invitados para degustalo foron gañadores e finalistas de em <>MasterChef Junior, que comezou a emitirse en 2013, de forma que os seguidores do programa puideron comprobar que os pequenos das primeiras das súas sete edicións excederan xa a maioría de idade.

Lúa e o seu fracaso coa sobremesa -asiática, baseado nun café típico de Cartaxena (Murcia)- quedaron fóra do trío de duelistas, o mesmo que Alberto, "caballito gañador" de Cruz pero que se pasou coa cocción dunhas gambas. O que si se levaron ambos é unha relación de parella.

Iván, o favorito de Pepe Rodríguez e que xa que logo 'xogaba en casa', gañou a ansiada praza para a gran final coas súas réplicas do gazpacho de oliva e da secuencia de atún do seu mentor.

"Foi a edición máis dura de MasterChef pola pandemia", recoñeceu Cruz, aínda que o público apoioulle, ben polo espectáculo ben pola cociña, amplamente durante e despois do confinamento.

Comentarios