As apps de comida saudable conquistan os supermercados

Yuka, El CoCo e My Real Food informan o valor nutricional dos alimentos, do seu grao de procesamento e da súa cantidade de aditivos
Una app de comida. EP
photo_camera Unha app de comida. EP

Azucres, sal, aditivos, graxas ou calorías son só algunhas das palabras que figuran nas etiquetas dos alimentos, pero sabemos interpretalas? Agora, tres aplicacións para móbiles capaces de ler os códigos de barra dos envasados axúdannos a debullar o seu contido e a conseguir unha cesta máis saudable.

Yuka, O Coco e My Real Food son apps de descarga e uso gratuíto. A primeira é francesa e as outras dúas españolas. Entre as tres acumulan miles de descargas e compiten por facerse un oco nos supermercados co fin de orientar ao consumidor a levar unha dieta sa, aseguran os seus responsables.

Con todo, aínda que comparten algúns criterios, cada unha céntrase máis no valor nutricional, o grao de procesamento ou nos aditivos do alimento.

"Somos como tres coitelos distintos, co de xamón non podes pelar verdura nin co pelaverdura podes cortar pan", resume o dietista-nutricionista e biólogo Juan Revenga, da app El CoCo.

Esta aplicación chegou en marzo deste ano impulsada por un grupo de nutricionistas representados agora por Revenga, tamén profesor na Universidade de San Jorge en Zaragoza, e está baseada, como Yuka, na análise de ingredientes mediante o índice Nutriscore (un semáforo de cores) e, ademais, no índice Nova.

El CoCo está impulsada por un profesor da Universidade San Jorge de Zaragoza e acumula xa máis de 250.000 descargas

Este último mide de 1 a 4 o grao de procesamento dun produto, sendo 4 a categoría de ultraprocesado. El CoCo, que significa O Consumidor Consciente, ten máis de 250.000 descargas; non dá nota ao alimento e está en proceso de revisión para incorporar novos índices de análises sempre con baremos científicos.

YUKA. Yuka foi a primeira en aparecer, primeiro en Francia hai case tres anos e despois en España o pasado mes de xuño onde xa suma 1,5 millóns de descargas dun total de 13,2 millóns: os consumidores que a elixen fano, sobre todo, porque as outras dúas non analizan a presenza de aditivos, apunta a portavoz da aplicación, Ophélia Bierschwale.

Esta app, que leva unha zanahoria como logotipo, dá unha nota aos produtos -alimentos e cosméticos- do 0 ao 100 en función de tres criterios: o 60% da nota depende da calidade nutritiva obtida pola análise de ingredientes polo método Nutriscore.

Outro 30% está relacionado cos aditivos e o seu nivel de risco en función, din, de estudos "independentes" e datos da Axencia Europea de Seguridade Alimentaria, entre outros. O 10% restante valora a etiqueta bio europea.

MY REAL FOOD. Os aditivos tamén son sinalados por My Real Food, aínda que non é o seu principal foco e non o fai como Yuka, senón en función de se son inocuos ou controvertidos: "Queremos dar información de que non todos os aditivos son iguais, aínda que iso non determine o nivel de procesado dun alimento", sinala o dietista-nutricionista Carlos Ríos, promotor desta aplicación.

Ríos lanzou a súa aplicación o 1 de outubro e ten máis de 600.000 usuarios que poden ver unha clasificación dos produtos en comida real (frescos), bo procesado e ultraprocesados (con maioría de ingredientes non saudables).

Todas están dispoñibles en Android e iOS e precisan da colaboración dos usuarios para escanear e fotografar as etiquetas e incrementar as súas bases de datos.

Comentarios