Avisan de que unha alimentación pouco adecuada pode influír na evolución do covid-19

Os expertos recordaron que este soporte é fundamental nos pacientes ingresados
Prueba para detectar el coronavirus. ADP.
photo_camera Proba para detectar o coronavirus. ADP.

Unha alimentación pouco adecuada, tanto se se asocia a strong<> un cadro de sobrepeso ou obesidade como a un cadro de desnutrición, pode influír notablemente na evolución da covid-19, segundo avisaron expertos de l Sociedade Española de Endocrinoloxía e Nutrición (SEEN) con motivo da inauguración do 61 Congreso da sociedade científica. 

A pandemia covid-19 é un dos maiores retos que os profesionais sanitarios han tido e teñen que seguir afrontando, e o traballo multidisciplinar e colaborativo é clave para logralo. Por iso, a SEEN incluíu unha mesa específica de comunicacións orais relacionadas con este tema ao verse tamén esta especialidade directamente implicada no tratamento desta pandemia en todas as súas fases. 

Neste sentido, os expertos recordaron que o soporte nutricional é fundamental nos pacientes ingresados, dado as altas necesidades enerxéticas e proteicas asociadas ao gasto enerxético que leva a enfermidade. 

Ademais, aseguraron que na fase de recuperación, que pode ser longa, tamén é fundamental o papel do especialista en endocrinoloxía e nutrición, promovendo cambios de estilo de vida, axustando o tratamento para a diabetes (que se ve afectada en moitos casos polos fármacos utilizados para o tratamento de covid) e prescribindo un adecuado tratamento nutricional naqueles que presentan secuelas (desnutrición, sarcopenia, disfagia). 

"Aínda que a situación á que nos enfrontabamos ao principio da pandemia fose nova e descoñecida, consideramos que a atención nutricional debía ser adecuada para axudar aos nosos pacientes a loitar contra o virus"

Xa hai tempo que existen evidencias científicas moi relevantes da importancia da situación nutricional en numerosas enfermidades. é máis, tamén é sabido que o tratamento médico nutricional adecuado e precoz é capaz de mellorar o prognóstico de pacientes pluripatológicos nun ingreso hospitalario. 

"Aínda que a situación á que nos enfrontabamos ao principio da pandemia fose nova e descoñecida, consideramos que a atención nutricional debía ser adecuada para axudar aos nosos pacientes a loitar contra o virus", engadiu a presidenta da SEEN, Irene Bretón. 

A Sociedade Europea de Nutrición Clínica e Metabolismo (ESPEN) propuxo que a prevención, diagnóstico e tratamento da desnutrición relacionada coa enfermidade (DRE) deberían ser incluídos na rutina do manexo da covid-19 e estableceu 10 recomendacións prácticas enfocadas especialmente a pacientes críticos e pluripatológicos. 

Tamén a Sociedade Europea de Endocrinoloxía recoñece a importancia da desnutrición nas súas recomendacións fronte á covid. "E desde a SEEN tamén se propuxo, xa a mediados de marzo, un protocolo de tratamento médico nutricional, dirixido a cubrir as necesidades, mellorar a situación clínica dos pacientes e evitar secuelas", salientou Bretón. 

A dieta do paciente hospitalizado debe ser energéticamente densa e hiperproteica

Así, o 17 de marzo a SEEN publicou o seu primeiro protocolo relacionado coa asistencia do paciente con covid-19 e desde entón elaboráronse e publicado diferentes documentos que se poden consultar nunha nova sección específica na web<>. 

Neste sentido, o especialista en Endocrinoloxía e Nutrición do Complexo Hospitalario Universitario de Albacete e membro da área de Nutrición da SEEN, José Joaquín Alfaro Martínez, foi o encargado de presentar, por unha banda, a relación que pode haber entre estado nutricional e covid-19 e, por outra, as recomendacións nutricionais nestes pacientes tanto en domicilio como no hospital e avaladas por diferentes sociedades. 

Este especialista explicou que a dieta no paciente hospitalizado debe ser energéticamente densa e hiperproteica, para proporcionar unhas 25-30 kcal/kg de peso/día e 1,5 gramos de proteínas por kg de peso e día, apoiándose no emprego de suplementos nutricionais orais engadidos á dieta. 

Naqueles pacientes que por vía oral non cubran as súas necesidades habería que proporcionar nutrición enteral ou, se esta non é posible ou está contraindicada, nutrición parenteral. A nivel ambulatorio, os endocrinólogos, a través da SEEN, deron recomendacións á poboación sobre como debe ser a dieta do paciente con Covid-19 en domicilio. 

Comentarios