Dabiz Muñoz, elixido mellor chef do mundo

Joan Roca recibiu o Premio Ciencia na quinta edición dos premios The Best Chef Awards 2021
Dabiz Muñoz, tras recoger el premio. EFE
photo_camera Dabiz Muñoz, tras recoller o premio. EFE

O cociñeiro español Dabiz Muñoz, do DiverXo con tres estrelas Michelin, foi galardoado este mércores como o mellor chef do ano na quinta edición dos premios The Best Chef Awards 2021, celebrados de forma presencial en Ámsterdam, tras a súa edición dixital do ano pasado. 

Nunha rolda de prensa posterior á entrega dos premios, Muñoz destacou que o momento actual "é duro debido á pandemia" para os cociñeiros de todo o mundo, e subliñou que este tipo de galardóns "axudan aos restaurantes, pero tamén á xente do país" dos cociñeiros que se atopan na lista dos 100 mellores chefs do ano, entre os que hai 13 españois. 

"O mesmo vai para min, Madrid, que me parece unha das cidades máis emocionantes do mundo na actualidade para a gastronomía", sinalou Muñoz, que cre que este premio axudará tamén á capital española a seguir "crecendo".

O pasado marzo, Muñoz repasou en San Sebastián o cúmulo de incidencias que logrou superar dunha "forma disruptiva" desde que se declarou a pandemia de coronavirus e que o levaron a renovar "os seus votos" co seu restaurante madrileño.

O chef Björn Frantzén, de Suecia, quedou como o segundo mellor cociñeiro na lista dos 100 seleccionados, pero tamén levou o galardón Votado por todos os chefs, mentres que o cociñeiro vasco Andoni Luís Aduriz, do restaurante Mugaritz, quedou segundo na mesma lista. 

O español Joan Roca recibiu o Premio Ciencia e, ao recoller o premio, destacou que o seu equipo "está fortemente comprometido coa ciencia e a sustentabilidade". 

Roca destacou ademais que este tipo de premios "benefician máis ao país que ao chef" porque os cociñeiros representan "unha estrutura, uns produtos, uns produtores, e iso acaba beneficiando máis ao territorio, que ao propio chef", e recordou que os cociñeiros tamén acaban reforzando o turismo e o traballo dos produtores locais.

O chef italiano Afonso Iaccarino foi premiado como Lenda da gastronomía, e, durante a recollida do premio, recordou os seus "case cincuenta anos de traballo duro" nos que "puxo toda a súa atención na calidade da comida" para facer os seus pratos mediterráneos. 

O galardón de nova estrela emerxente foi para Fatmata Binta, de Serra Leona, polo seu proxecto Fulani Kitchen, e explicou que é unha chef que aproveita "todo o que crece ao noso ao redor" para elaborar os seus pratos, polo que -asegurou- "dedica todo o seu tempo aos ingredientes" e a manter "unha relación cos agricultores" da rexión. 

O premio á mellor pizza recibiuno o chef italiano Franco Pepe, mentres que o galardón artístico levoullo Vicky Lau, xefa de cociña do restaurante Tate en Hong Kong, que conta con dúas estrelas Michelin.

Comentarios