O restaurante neoiorquino Eleven Madison Park consagrouse este mércores como o mellor do mundo, nunha lista no que o español El Celler de Can Roca e o peruano Central quedaron no terceiro e quinto posto, respectivamente.
O chef Daniel Humm "entende o que realmente importa e o que senten os nosos invitados. Recoñece que o restaurante é máis que el", dixo Will Guidara, copropietario de Eleven Madison Park, durante o acto celebrado en Melbourne (Australia) no que se anunciaron Os 50 mellores restaurantes de 2017, unha lista que elabora a revista británica Restaurant.
A clasificación supuxo un revés para o italiano Osteria Francescana, de Massimo Bottura, que descendeu ao segundo posto, e un éxito para o francés Mirazur, de Mauro Colagreco, que escalou do sexto ao cuarto lugar.
"Cada vez hai mellores restaurantes no mundo e obviamente un nivel altísimo e con dereito estar arriba, é difícil manternos", di Joan Roca
"Cada vez hai mellores restaurantes no mundo e obviamente un nivel altísimo e con dereito estar arriba, é difícil manternos", dixo a Efe Joan Roca, de El Celler de Can Roca, ao finalizar a gala na que abundaron os abrazos entre os chefs e os comentarios sobre os ascensos e descensos que afrontan cada ano.
El Celler de Can Roca, aberto en Xirona, cedeu o segundo posto que ocupou en 2016 para quedar en terceira posición, pero recibiu o galardón Arte da Hospitalidade. Joan Roca destacou que este premio é un recoñecemento "ao equipo de sala que recibe, consente e coida aos clientes".
A pesar do descenso do cuarto ao quinto posto, o cociñeiro peruano Virgilio Martínez expresou a Efe a súa satisfacción por recibir o premio Chef Choice Award 2017 e porque o seu local Central, en Lima, foi o mellor de Sudamérica. "Véxoo como un tema que trae felicidade a toda a xente do Perú, aos meus amigos e ao equipo (...) quero regresar e darlles un abrazo, bicalos", comentou Martínez.
A lista dos dez mellores incluíu tamén aos restaurantes españois Asador Etxabarri, en Axpe, de Víctor Arguinzoniz, que escalou unha posición, á sexta, e Mugaritz, o establecemento de Andoni Luís Aduriz, en San Sebastián, que baixou do sétimo lugar que ocupou o ano pasado ao noveno. Outro restaurante peruano con influencia xaponesa, o Maido, en Lima, de Mitsuharu Tsumura, ocupou o oitavo posto tras subir cinco, mentres que o sétimo lugar levou Gaggan, de Gaggan Anand, en Bangkok, e o Steirereck, de Heinz Reitbauer, pechou o "top ten".
A lista dos dez mellores incluíu tamén aos restaurantes Asador Etxabarri e Mugaritz, ambos de Euskadi
Os tamén españois Tickets (Barcelona), dos irmáns Adriá; Arzak (San Sebastián), de José Mari Arzak e Azurmendi (Biscaia), de Eneko Atxa, acabaron en 25, 30 e 38, respectivamente. Elena Arzak, quen foi nomeada en 2012 a mellor chef feminina, comentou antes da gala Efe que o restaurante da súa familia estivo por moitos anos na lista. "Recibimos premios o meu pai como eu, estivemos máis arriba máis abaixo, estar alí é importante, somos afortunados foinos moi ben", remarcou a cociñeira vasca,
Antes de anunciar a lista deste ano, o mestre de cerimonias Mark Durden-Smith entregou o premio Miele one to watch (o restaurante a ter en conta) a Gozar, dos chefs Mateu Casañas, Oriol Castro e Eduard Xatruch, que abriu as súas portas en decembro de 2014 en Barcelona. O galardón de mellor chef pasteleiro foise para Dominique Ansel e o de mellor chef muller para Ana Ros. O restaurante francés Septime mereceuse o premio da sustentabilidade responsable.
"Todos eses cociñeiros que traballan con paixón e emoción e non gañaron premios, non son os segundos mellores", afirma o británico Heston Blumenthal
O Dinner Club Life Achievement, que recoñece toda unha vida profesional, caeu en mans do británico Heston Blumenthal, quen comentou a Efe que "os premios son fantásticos, pero non hai que confundilos coa realidade". "Todos eses cociñeiros que traballan con paixón e emoción e non gañaron premios, non son os segundos mellores", comentou o chef británico.
O ranking dos 100 mellores restaurantes elabórase a partir dos votos de pouco máis de 1.000 persoas "do sector" elixidas pola revista Restaurant. A publicación dividiu o mundo en 26 rexións e en cada unha delas seleccionou un panel de 40 persoas, cada unha das cales emite 10 votos.