O neoiorquino Eleven Madison Park, o mellor restaurante do mundo

El Celler de Can Roca, de Xirona, mantense na lista do "top five"
Fotografía facilitada por el Restaurante Arzak de los chefs de los 50 mejores restaurantes del mundo para el año 2017
photo_camera Fotografía facilitada por el Restaurante Arzak de los chefs de los 50 mejores restaurantes del mundo para el año 2017

O restaurante neoiorquino Eleven Madison Park consagrouse este mércores como o mellor do mundo, nunha lista no que o español El Celler de Can Roca e o peruano Central quedaron no terceiro e quinto posto, respectivamente.

O chef Daniel Humm "entende o que realmente importa e o que senten os nosos invitados. Recoñece que o restaurante é máis que el", dixo Will Guidara, copropietario de Eleven Madison Park, durante o acto celebrado en Melbourne (Australia) no que se anunciaron Os 50 mellores restaurantes de 2017, unha lista que elabora a revista británica Restaurant.

A clasificación supuxo un revés para o italiano Osteria Francescana, de Massimo Bottura, que descendeu ao segundo posto, e un éxito para o francés Mirazur, de Mauro Colagreco, que escalou do sexto ao cuarto lugar.

"Cada vez hai mellores restaurantes no mundo e obviamente un nivel altísimo e con dereito estar arriba, é difícil manternos", di Joan Roca

"Cada vez hai mellores restaurantes no mundo e obviamente un nivel altísimo e con dereito estar arriba, é difícil manternos", dixo a Efe Joan Roca, de El Celler de Can Roca, ao finalizar a gala na que abundaron os abrazos entre os chefs e os comentarios sobre os ascensos e descensos que afrontan cada ano.

El Celler de Can Roca, aberto en Xirona, cedeu o segundo posto que ocupou en 2016 para quedar en terceira posición, pero recibiu o galardón Arte da Hospitalidade. Joan Roca destacou que este premio é un recoñecemento "ao equipo de sala que recibe, consente e coida aos clientes". 

A pesar do descenso do cuarto ao quinto posto, o cociñeiro peruano Virgilio Martínez expresou a Efe a súa satisfacción por recibir o premio Chef Choice Award 2017 e porque o seu local Central, en Lima, foi o mellor de Sudamérica. "Véxoo como un tema que trae felicidade a toda a xente do Perú, aos meus amigos e ao equipo (...) quero regresar e darlles un abrazo, bicalos", comentou Martínez.

A lista dos dez mellores incluíu tamén aos restaurantes españois Asador Etxabarri, en Axpe, de Víctor Arguinzoniz, que escalou unha posición, á sexta, e Mugaritz, o establecemento de Andoni Luís Aduriz, en San Sebastián, que baixou do sétimo lugar que ocupou o ano pasado ao noveno. Outro restaurante peruano con influencia xaponesa, o Maido, en Lima, de Mitsuharu Tsumura, ocupou o oitavo posto tras subir cinco, mentres que o sétimo lugar levou Gaggan, de Gaggan Anand, en Bangkok, e o Steirereck, de Heinz Reitbauer, pechou o "top ten".

A lista dos dez mellores incluíu tamén aos restaurantes Asador Etxabarri e Mugaritz, ambos de Euskadi

Os tamén españois Tickets (Barcelona), dos irmáns Adriá; Arzak (San Sebastián), de José Mari Arzak e Azurmendi (Biscaia), de Eneko Atxa, acabaron en 25, 30 e 38, respectivamente. Elena Arzak, quen foi nomeada en 2012 a mellor chef feminina, comentou antes da gala Efe que o restaurante da súa familia estivo por moitos anos na lista. "Recibimos premios o meu pai como eu, estivemos máis arriba máis abaixo, estar alí é importante, somos afortunados foinos moi ben", remarcou a cociñeira vasca, 

Antes de anunciar a lista deste ano, o mestre de cerimonias Mark Durden-Smith entregou o premio Miele one to watch (o restaurante a ter en conta) a Gozar, dos chefs Mateu Casañas, Oriol Castro e Eduard Xatruch, que abriu as súas portas en decembro de 2014 en Barcelona. O galardón de mellor chef pasteleiro foise para Dominique Ansel e o de mellor chef muller para Ana Ros. O restaurante francés Septime mereceuse o premio da sustentabilidade responsable.

"Todos eses cociñeiros que traballan con paixón e emoción e non gañaron premios, non son os segundos mellores", afirma o británico Heston Blumenthal

O Dinner Club Life Achievement, que recoñece toda unha vida profesional, caeu en mans do británico Heston Blumenthal, quen comentou a Efe que "os premios son fantásticos, pero non hai que confundilos coa realidade". "Todos eses cociñeiros que traballan con paixón e emoción e non gañaron premios, non son os segundos mellores", comentou o chef británico.

O ranking dos 100 mellores restaurantes elabórase a partir dos votos de pouco máis de 1.000 persoas "do sector" elixidas pola revista Restaurant. A publicación dividiu o mundo en 26 rexións e en cada unha delas seleccionou un panel de 40 persoas, cada unha das cales emite 10 votos.

Comentarios