España reduce un 30% a súa produción de ovos ante a nova normativa que regula o sector

Supermercados, pastelerías e restaurantes españois afrontan unha escaseza do 30 % da oferta de ovos, debido a que o parque de galiñas poñedeiras reduciuse fortemente desde 2004 pola directiva de Benestar Animal que obriga a dotar de maior espazo ás gaiolas destas aves.

España, segundo exportador de ovos na Unión Europea (UE) por detrás de Holanda, non é o único país afectado; estímase que os produtores europeos han recortado a súa produción entre un 10 % e 12 % nos últimos meses.

A cuestión é que moitos avicultores, ao adaptarse á nova normativa, tiveron que axustar o número de galiñas á densidade que agora deben ter nas gaiolas para cumprir coa lexislación.

Como resultado da aplicación da directiva de Benestar Animal -que entrou en vigor o 1 de xaneiro, e sobre a que voces reputadas da industria detallan os seus efectos e falan do "ximnasio" das galiñas- o parque español reduciuse un 23 %, ao pasar dos 52 millóns de poñedeiras de 2004, o seu ano marca, aos 40 millóns nos que se cifra nos primeiros meses de 2012.

Na práctica, esta normativa comunitaria obrigou o sector nacional -que produciu o pasado ano 820.000 toneladas de ovo en casca, un 11,25 % menos que en 2004- a realizar investimentos superiores aos 600 millóns de euros.

Producir ovos baixo esta normativa supuxo aos avicultores españois incorrer, ademais, nuns sobrecustos de entre o 15 e o 20 % por ducia de ovos.

A directiva esixe, entre outras medidas, dar máis espazo ás galiñas nas gaiolas para que a densidade sexa un 36 % menor.

Os produtores tiveron que planificar a súa nova dimensión e algúns realizaron cuantiosos investimentos de adaptación e de novas instalacións para manter a súa cota de mercado, como foi o caso de Dagu, unha das principais empresas do sector avícola español.

E moitas granxas tiveron que botar o peche ao non poder afrontar o custo das melloras, xa que como explica a Efeagro o conselleiro delegado e director xeral de Dagu, Juan Gigante, "co mal balance das empresas nos anos 2010 e 2011 e coa restrición dos créditos é difícil que o sector poida acometer unha reconversión a tempo ".

"é certo que o benestar animal ten un custo, e iso hai que sufragalo todos, non só o avicultor ou o industrial, senón tamén o consumidor", afirma Óscar Hernández, presidente de Inovo, que representa un sector que produce 110.000 toneladas de ovoproducto e 5.500 toneladas de ovo cocido, en po e outros derivados.

Neste sentido, na lonxa de Lleida de Bellpuig, onde cada semana se cruzan oferta e demanda e establécense os prezos en orixe de referencia para realizar grandes transaccións, o prezo dunha ducia de ovos nas once primeiras semanas do ano subiu entre un 22,78 % e un 43,22 %, segundo tamaño.

No que vai de ano, a cesta da compra xa empeza a notalo, aínda que a subida en lonxas non se trasladou integramente ao consumidor, xa que a distribución negocia os prezos cos produtores de forma mensual e trimestral, e non está a aplicar no prezo final do ovo a subida total da cotización en orixe.

Comentarios