jueves. 03.12.2020 |
El tiempo
jueves. 03.12.2020
El tiempo

Un estudo asocia a mortalidade por covid á falta de ferro, zinc e vitaminas

Probas nun laboratorio.EP
Probas nun laboratorio.EP
Un grupo de investigadores da Universidade das Illas Baleares sinala que os países con menor consumo destes micronutrientes son os que tiveron maior mortalidade

Investigadores da Universidade das Illas Baleares (UIB) publicaron un estudo segundo o cal a inxesta insuficiente de ferro e zinc e das vitaminas D, C e B12 podería incidir nunha maior mortalidade por covid-19.

O equipo de Nutrigenómica e Obesidade da UIB, dirixido polo profesor Andreu Palou, expón na revista internacional Nutrients que os países europeos con menor consumo destes micronutrientes, como España, Italia, Bélxica, Reino Unido e Francia, son os que tiveron maior mortalidade durante a primeira onda da pandemia.

A análise do equipo balear, integrado no Centro de Investigación Biomédica en Rede sobre Fisiopatología da Obesidade e Nutrición (Ciberobn), centrouse na correlación entre os efectos da covid-19 nas poboacións europeas e os graos de consumo dos principais nutrientes esenciais para o correcto funcionamento do sistema inmune: as vitaminas D, A, C, B6, B9 e B12 e o minerais ferro, zinc, cobre e selenio.

"A importancia da nutrición no funcionamento saudable da nosa resposta inmune é amplamente recoñecida pola comunidade científica, pero, máis especificamente, os autores (Sebastià Galmés, Francisca Serra e Andreu Palou) pretenderon identificar que nutrientes concretos poden ser máis importantes ante a ameaza específica da covid-19", explica o equipo da universidade de Baleares nun comunicado.

Analizouse o nivel de inxesta dos dez nutrientes sinalados cos indicadores epidemiolóxicos da infección por SARS-CoV-2 en dez países europeos e os resultados suxiren que "a inxesta subóptima das vitaminas D, C e B12, e o minerais ferro e zinc asóciase a unha maior incidencia ou mortalidade".

O estudo comparativo pon de relevo tamén a importancia para a resposta á covid-19 de factores xenéticos asociados á asimilación e xestión dos dez micronutrientes claves para o sistema inmunológico.

"As conclusións do estudo refírense ao conxunto das poboacións en cada un dos países estudados e ao conxunto europeo, e poden servir de orientación, pero non poden extrapolarse directamente a cada persoa individual", advirten os investigadores. 

Un estudo asocia a mortalidade por covid á falta de ferro, zinc e...
comentarios