A nova pirámide nutricional inclúe suplementos e exercicio

A táboa creada pola Sociedade Española de Nutrición pon o acento na importancia da vitamina D. Recomenda camiñar unha hora ao día, o que equivalería a dar 10.000 pasos

O equilibrio emocional, o balance enerxético ou as técnicas culinarias son as bases da nova pirámide da alimentación saudable avalada pola Sociedade Española de Nutrición Comunitaria (SENC). Ademais, a nova pirámide de alimentación saudable inclúe por primeira vez os suplementos nutricionais, unha opción que debe ser analizada de forma individual por parte dos profesionais da saúde con formación específica en nutrición.

Dentro dos suplementos nutricionais, a SENC pon especial atención na vitamina D, cuxos suplementos poden ser moi necesarios para recentemente nados, nenos ou anciáns se non están a tomar alimentos fortificados, ou non toman o sol habitualmente.

O principal problema no déficit de vitamina D é que se atopa en moi poucos alimentos e nos que o fai son potencialmente grasos. Por iso, para ter un bo achegue é necesario un mínimo de 20 minutos de sol en mozos e de 30 a 40 en adultos. Este é un punto importante debido a que a vitamina D incide na saúde ósea e nas enfermidades cognitivas ou dexenerativas.

O presidente do comité científico da SENC, Javier Aranceta, afirmou onte durante o acto de presentación destes materiais que a alimentación é unha ferramenta de promoción da saúde. Por este motivo, é moi importante pensar no que imos comer, comprar, cociñar, preparar e degustar os alimentos "con amor".

Así, a pirámide alimentaria expón na súa base manter estilos de vida saudables, polo que é necesaria a actividade física regular (unha hora ao día, equivalente a 10.000 pasos), un balance enerxético que implique máis movemento conforme máis consumamos, técnicas culinarias saudables e unha hidratación adecuada.

Tamén inclúe o ter bo equilibrio emocional, un elemento "moi significativo" para mellorar a alimentación, xa que segundo as nosas "sensacións vitais" vainos a apetecer un tipo de comida ou outra. "Cando estou deprimido ou enfadado non me apetece cociñar, polo que tomo unha cosita rápida ou algo ao microondas", explicou Aranceta.

O resto da pirámide mantén a súa estrutura: consumo principal de arroz, cereais e patacas, ademais das cinco racións de froita e verdura e aceite de oliva virxe extra, que se engloban no que coñecemos como dieta mediterránea e debería constituír un 70% da nosa alimentación.

A estes séguenlle o consumo variado de lácteos, peixes e carne branca, mentres que a carne vermella e os embutidos deberían inxerirse moderadamente. E de xeito ocasional a bollería industrial, chucherías e untables como os patés, que adoitan levar moitas graxas saturadas.

O cume da pirámide inclúe unha bandeira con suplementos nutricionais, como ferro ou acedo fólico para mulleres que queiran ter fillos ou de vitamina D, aínda que sempre con asesoramento profesional.

En canto á pirámide da hidratación, seguen as recomendacións de entre dous litros e dous e medio de auga, polo que o doutor Aranceta aconsellou un "ranking persoal" relacionado coa cor dos ouriños: se esta é escura, é necesario beber máis.

Aranceta explicou que como base desta hidratación atópase a auga e, en segundo lugar, o consumo de té e infusións, café sen azucre, auga con gas, gasosas e refrescos sen azucre.

Comentarios