Vixía o teu nivel de vitamina A

Esta sustancia, chamada tamén retinol, está presente en carnes e vexetais

Hortalizas. (Ilustra un artigo da Revista sobre alimentación)
photo_camera A zanahoria e os tomates conteñen unha gran cantidade de vitamina A. DP

AS VITAMINAS LIPOSOLUBLES son as vitaminas A, D, E e K.

Hoxe ímonos a ocupar só da vitamina A ou retinol, xa que a vitamina D por si soa mereceríase máis dun artigo, xa que é moi importante, e a maioría dos galegos presentamos déficit desta. ás outras vitaminas liposolubles (E e K) tamén lles dedicaremos o seu propio artigo.

PARA OS TEUS OLLOS. A vitamina A, tamén chamada retinol, está moi relacionada coa visión (de aí o nome de retinol, que vén de retina). En países desenvolvidos é difícil ter carencias desta vitamina liposoluble (por certo, liposoluble quere dicir que é unha vitamina que se disolve ben en graxa, non en auga, polo que as fontes de graxa saudable melloran a súa absorción). Con todo en países pobres ou en vías de desenvolvemento a súa deficiencia pode incluso provocar cegueira. De feito, aínda hoxe en día millóns de nenos, tristemente, sofren carencia de vitamina A.

A vitamina A é tamén un antioxidante que protexe da ateroesclerosis ou do envellecemento celular. A dose diaria recomendada oscila entre os 600 a 800 microgramos.

Os alimentos máis ricos en vitamina A son o fígado de porco, o de tenreira, o de bacallau e os patés naturais. Os alimentos vexetais tamén teñen vitamina A, pero neste caso chámase betacaroteno: é a provitamina A, que despois o corpo converte en vitamina A ou retinol, e atópase en verduras e hortalizas.

Co betacaroteno é máis difícil ter unha sobredose de vitamina A, xa que o corpo só converte a que necesita, pois o betacaroteno é un precursor da vitamina A.

Os vexetais que máis vitamina A conteñen son:

- As zanahorias, que se poden gozar ralladas, en paliños de zanahoria para mollar no hummus ou nun puré de zanahoria. Por iso a túa avoa adoitábache dicir (e con razón, neste caso) que as zanahorias son moi boas para a vista.

- Os grelos. Esta verdura tan típica de Galicia tamén achegan bastante vitamina A, do mesmo xeito que as espinacas.

- Tamén son moi ricos en vitamina Aos boniatos ou batatas. Canto máis laranxas sexan, máis vitamina A teñen.

- Os tomates tamén teñen moito betacaroteno.

- Dos aceites, o que máis vitamina A contén, como forma de betacaroteno, é con moita diferenza o aceite vermello de palma natural (aínda que tristemente é pouco coñecido, xa que aquí a xente non o coñece como un produto natural, como podería ser o aceite de oliva, senón como un ingrediente na súa versión refinada, que forma parte de moitos produtos procesados).

- Tamén a manteiga natural, achega moita vitamina A, uns 800 microgramos por cada 100 gramos. A pesar de ser desprezada polo seu contido en graxa saturada, a manteiga é moito máis saudable do que pensamos.

- En canto ao peixe, o que máis vitamina A ten é a anguía ou a angula.

- E, por suposto, o rei indiscutible en canto a vitamina A é o aceite de fígado de bacallau, que hoxe se vende en perliñas de aceite ou ben na súa forma líquida, normalmente con sabor a limón.

Comentarios